Figen Başboğa’nın Düzenlediği Kaç Kaç EtkinliğiFigen Başboğa’nın Düzenlediği Kaç Kaç Etkinliği
Figen Başboğa’nın Düzenlediği Kaç Kaç Etkinliği

Çukurova Sahne Ve Sinema Sanatçıları Derneği (ÇUSSS-Der) Dernek Başkanı Figen Başboğa Seyhan  “10 Temmuz 1920 Kaç Kaç Etkinliği” Düzenliyor.

Mehrum Cevdet Özcan’nın 10 Temmuz 1920 Kaç kaç etkinliği düzenlemesini ardından 1,2,3 ve şu an 4.sü düzenlenmektedir.

Başboğa “Kaç kaç döneminde vatanın nasıl kazanıldığını ayrıca o günü yaşayanların nasıl  zorluklar içerisinde kanıldığını gelecek nesillere kadar anlatılması gerektiğini vatanın değerini ve önemini vurgulanması devamlı gelecek nesillere  aktarılmalıdır.” Diyor.

Bu proje kültür bakanlığın desteklemesi önem arz etmektedir.

Yaşar Kemal kültür Merkezinde 15 Ekim 2021 Tarihinde yapılacak Kaç Kaç etkinliğinde O döneme de yaşanan olayları şiirler, türküler ile slayt gösterimleri ile anlatımlar yapılacaktır.

 Adana ve Çukurova Halkı davetlidir.

KAÇ KAÇ

’Kuzey kesimden vazgeçen Fransızlar demiryolu ve güneyindeki varlıklarını sürdürme amacıyla etnik temizliğe başladılar. 10 Temmuz 1920’de Adana’da Türklere karşı şiddet harekâtına girişildi. Adana’da yaşayan on binlerce Türk kuzeye, Toros Dağları’na doğru kaçmağa zorlandı. Kaçanlar öncelikle Karahan köyüne, oradan da Pozantı ve Karaisalı’ya kaçıyorlardı. Birkaç gün içerisinde hareket daha da genişletildi. Türkler diğer yerleşim birimlerinden de kaçmak zorunda kaldılar. Bu olay yöre tarihinde Kaç Kaç Olayı olarak bilinir. Yaz koşullarındaki Kaç Kaç Olayı’nda susuzluk ve çeşitli hastalıklar büyük kayıplara yol açtı. Ayrıca Fransız uçakları da kaçanlar üzerine taciz atışları yapmaktaydı.

One thought on “Figen Başboğa’nın Düzenlediği Kaç Kaç Etkinliği”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir