Asgari ücret bellirlerken anne yada baba ile birlikte çocuğuda hesaplanmalıdır.
Asgari ücretin alım gücü enflasyon karşısında ciddi oranda geriledi asgari ücret 2018 yılında %14 oranında artırılmıştır.
2018 Yıl sonu enflasyonu TUİK rakamlarıyla %20/25 civarlarında beklenmektedir. Bu durum TUİK rakamlarıyla bile asgari ücretin en az 10 puan getirilmesi anlamına gelmektedir.
Ayrıca 2018 yılı büyüme oranlarını’da asgari yansıtılmamıştır. Düşünülecek olursa asgari ücretteki göreli kayıp çok daha yüksektir.
Krize kriz zamansız da bir kriz ayak seslerine ödediğimiz faturalar da market Pazar alışverişlerinde paranın alım gücünü kaybetmesinide yaşıyoruz.
Çarşı Pazar enflasyonunu % 35 ‘lerde oldu. İşsizliğin artığı üretim ve tüketimde daralma yaşanan bir döneme geçiyoruz.
Krizin temel temel sorunlarından biri alım gücünün düşmesi nedeniyle talebin düşmesidir.
Alım gücünün düşmesi nedeniyle talebin düşmesidir. Alım gücü politikalar ekonomiyi canlandıracaktır.
İşte böyle bir dönemdeki asgari ücreti artışı genel ücret seviyesini artıran alım gücünü ücret artışı genel ücret seviyesini artıran alım gücünü artıran bir etki yaratmaktadır. Dolayısıyla asgari ücret artışı talep olarak tekrar ekonomiye geri dönecektir. Bu nedenle piyasayı canlandırıcı bir etkisi olacaktır.
Asgari ücret artışının kısa vadede yarata bileceği mikro ekonomik etkikiden daha çok makro ekonomik etkisini odaklamak gerekir.
Dolayısıyla krize karşı talep yönlü ücretlilerin alım gücünü koruyan ve artıran politikalarla ‘da mücadele etmek zorundadır.
Oysa bizim asgari ücretimizi yoksulluk sınırını açlık sınırının bile altında 2.500 / 3000 lira arasında bir rakam olarak belirlenmeliydi
Haber : Mehmet TAŞKIRAN