Çin Covid-19 aşısı taahhütlerini yerine getiriyorÇin Covid-19 aşısı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping kısa süre önce düzenlenen G20 Zirvesi’nde, “Diğer gelişen ülkelere yardım ve destek sağlayarak, aşıları bütün dünya halklarının kullanabileceği bir kamu ürünü haline getirmek için çaba gösterme taahhüdünde bulunuyoruz.” dedi.

Bugün, Çin’in aşıyla ilgili araştırma çalışmalarının hızlandırılmasıyla birlikte Çin’in bu taahhüdü yerine getirilmekte.

Endonezya’dan örnek verelim. Asya’da Covid-19 pandemisinden en ciddi etkilenen ülkelerden Endonezya’da, hükümet büyük çaplı bir aşılama planı hazırladı. İlk grup aşıların Çin’den gitmesi, Endonezya’nın salgınla mücadelesine büyük destek verdi.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, “Çin’den gelen Covid-19 Aşısı Endonezya halkı için bir müjde” dedi.

Bunun dışında, Meksika Çin’den 35 milyon doz Covid-19 aşısı satın almayı planlıyor. Üstelik, Türkiye de Çin’den 50 milyon doz aşı sipariş etti ve ilk aşıların yakın zamanda Türkiye’ye ulaşması bekleniyor…

Kısacası, Çin kritik dönemde verdiği sözleri yerine getirerek, dünya genelinde Covid-19 Aşısı konusunda yaşanan arz-talep dengesizliğini azalttı ve salgınla küresel mücadeleye “ümit aşıladı”.

Çin’in COVAX planına katılması da, aşıların adil şekilde dağıtılmasının güvence altına alınmasını ve daha fazla ülkenin plana katılıp destek vermesinin teşvik edilmesini amaçlıyor.Covid-19 Aşısı

Çin Covid-19 aşısı

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi kısa süre önce, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Covid-19’la Mücadele Özel Oturumu’nda Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in özel elçisi olarak yaptığı konuşmada, Çin’in ihtiyaç duyan ülkelere destek ve yardım sağlamaya devam edip, insanlığın sağlık ortaklığının oluşturulmasına katkıda bulunmayı sürdüreceğini belirtti.

Bu açıklamayla Çin, salgınla iş birliğiyle mücadele edilmesi konusundaki samimiyetini bir kez daha dünyaya gösterdi.

Gamze DÜRMEZ

One thought on “Çin Covid-19 aşısı taahhütlerini yerine getiriyor”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir