Çin'deki güney-kuzey farkının nedeni iklim değilÇin'deki güney-kuzey farkının nedeni iklim değil

Çin’deki güney-kuzey farkının nedeni iklim değil Ekonomik

İlk üç çeyreğin istatistikleri Beijing’in Çin’in en büyük kent ekonomileri içinde yer alan tek kuzey kenti olduğunu gösteriyor ve bu ülkenin kuzeyi ile güneyi arasındaki ekonomik farkın arttığını gösteriyor.

Birçok kişi bunun güneyin daha iyi iklime sahip olmasından kaynaklandığını düşünüyor. Ama bu, kuzeydoğu Çin’in uzun ve sert kışlarına rağmen 20. yüzyılın büyük kısmında ülkenin sanayi merkezi ve ekonomik motoru olduğu gerçeğini göz ardı ediyor. Kuzey ve güney arasında genişleyen ekonomik farkın arkasındaki gerçek neden, farklı ekonomik yapıları.

EKONOMİK FARKIN ARKASINDAKİ GERÇEK NEDEN “FARKLI EKONOMİK YAPILAR”

Ağır sanayilerdeki devlete ait işletmeler kuzey ekonomisinin büyük kısmını oluşturuyor. Örneğin, kuzey Çin’in Hebei eyaletindeki Tangshan kentindeki yıllık çelik üretimi en parlak günlerinde dünyanın en büyük 10 üretim miktarı içinde olabilirdi.

Ancak merkezi hükümet çevre koruması konusunda sert gereklilikler getirdi ve sera gazı salımları konusunda katı önlemler getirdiği için, kuzeydeki sanayilerin işletme maliyetleri kaçınılmaz biçimde yükseldi.

Bunun aksine, güneydeki ihracata yönelik özel sektör müşterilerin hızlı değişen taleplerini karşılamak, rekabete gücünü artırmak ve dünya pazarından büyük pay almak için yeniliğe daha fazla önem verdi.

GÜNEYDEKİ İŞ ORTAMI KUZEYDEKİNDEN DAHA ELVERİŞLİ

Başka bir deyişle güneydeki iş ortamı kuzeydekinden daha ekonomik elverişli. Kuzey planlı ekonomiye yakın ve insanlar maceracı ruh ve girişimciliğin kesin olmayan ödüllerinin peşine düşmek yerine, devlete ait işletmelerde garanti bir işi tercih ediyor.

Ayrıca, hükümet kurumları güneyde, özellikle Yangtze Irmağı ve İnci Irmağı deltalarında, genel olarak kuzeydekinden daha verimli, özenli ve anlayışlı. Güneyin, kuzeyden daha fazla ekonomik yatırım ve yeteneği çekmesine şaşmamalı.

Büyük oranda doğal kaynaklara bağlı olan

Başka bir önemli neden, ekonomik olarak kuzeyin bir zamanlar zengin, kömür, maden ve petrol kaynaklarının tükenmiş olmasıdır, bu, büyük oranda doğal kaynaklara bağlı olan devlete ait işletme sisteminde zincir reaksiyonlara yol açtı.

Bu haliyle, kuzey ve güney arasındaki ekonomik fark bazılarının iddia ettiği gibi kapatılması kolay bir fark değil, çünkü bu sadece tarihsel değil, aynı zamanda kurumsal bir fark

Gamze Dürmez

One thought on “Çin’deki güney-kuzey farkının nedeni iklim değil”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir