Gürer: “Bankalar karına kar katarken vatandaş aynı hızda borçlanıyor”
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan ekonomik krizin yansımalarını veriler üzerinden anlattı. Verilerden görüldüğü üzere bankaların karına kar kattığını, vatandaşın ise borç batağına saplandığını belirten Gürer, “AKP iktidarının artık ülkeyi yönetemediği somut bir şekilde verilerde de görülmektedir” şeklinde ifade etti.
TEK KAYBEDEN VATANDAŞ
CHP Milletvekili Gürer, “İktidar tarafından yıllık %9 faiz oranıyla fonlamaya başladığı bankaların, karları her geçen gün artarak devam ediyor. Hatta BDDK tarafından açıklanan verilerde de görülmektedir ki kazançları rekor seviyelere doğru ilerlemektedir. Bankacılık sektörünün bu yılın Ocak- Ekim dönemindeki karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 408,3 oranında artarak 335,9 milyar liraya ulaşmış durumda. Bankalar bu denli kar elde ederken AKP iktidarında kaybeden yine vatandaşlar oluyor” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLAR BORÇ BATAĞINDA
CHP’li Gürer, her kesimden vatandaşın bankalara borçlanarak hayatını idame ettirme çabasında olduğunu, vatandaşlar bankalara borç faizleri ödeyerek günü kurtarma çabasında bulunduğunu ve bu durumun sadece bankacılık sektörüne yaradığını belirterek, “ Vatandaşların bankalara olan borcu bir haftada 27,4 milyar lira daha artarak 25 Kasım itibariyle 1 trilyon 455 milyar liraya ulaşmış durumda. AKP iktidarında her geçen gün de kötüye gidiyor. Borçlanan vatandaş günü kurtarma derdinde ama bu durum sürdürülebilir olmadığı için sonunda icraya düşüyor. Yaşanan bu olumsuzluklar verilerle de somut olarak ortadayken ne yazık ki vatandaşın durumunu düzeltecek yeterli önlem alınmıyor” dedi.
TARIM SEKTÖRÜNÜN BORCU 278 MİLYAR LİRAYA KADAR ÇIKTI
İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 695 bin adet artarak 2 Aralık itibariyle 23 milyon 670 bine çıktığını vurgulayan Gürer, “ Her sektörde bulunan vatandaşlar borç içinde, tarım sektörünün borcu ekim ayında bir önceki aya göre 17,1 milyar liralık artışla 278,6 milyar liraya kadar çıkarken sektörün borçlarında yılbaşından bu yana ise 110 milyar liralık artış yaşandı. Vatandaşın hali zaten içler acısı ve sonunda Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere güre bu yıl 1 Ocak – 2 Aralık günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 7 milyon 862 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 709 bin adet arttı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 695 bin adet artarak 2 Aralık itibariyle 23 milyon 670 bine çıktı. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30,9 milyar liraya yükseldiği de ayrıca görülmektedir. Verilerle vatandaşın durumunun vahameti somut bir şekilde ortadadır” ifadelerini kullanarak tepkisini gösterdi.
TÜİK’E GÖRE ENFLASYON %84,39, YA VATANDAŞA GÖRE?
TÜİK’in açıkladığı yıllık % 84,39 enflasyon oranı vatandaşın mutfaktaki yangınına neden olan enflasyonunun çok altında kaldı. Dar ve sabit gelirlilerin yaşadığı ve hissettiği enflasyon oranı %150’yi geçti. ENAG ise yıllık enflasyonun kasımda yüzde 170,70 olduğunu açıkladı. Vatandaş yaşadığını biliyor. Enflasyonu düşük göstermekle enflasyon düşmüyor” dedi.