Gönüllüler İş Başında
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda lösemili çocuklarımızı yalnız bırakmayarak maskenizi takmanızı ve destek vermenizi arzu ediyoruz.
Türkiye Genelinde Sosyal yardım projeleri adına bir çok kampanya da yer alan gönüllülerimiz yine iş başında 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda
‘’MASKENİ TAK KALBİNİ PAYLAŞ’’ kampanyası hazırlayan gönüllü arkadaşlarımız söyleşimizde sadece belirli zamanlarda değilde her anımız da el ele olup minik çocuklarımıza destek olmak istediklerini anlattılar.
LÖSEMİ NEDİR ?
Lösemi vücuttaki beyaz kan hücrelerinde oluşan kanser türüdür. Lösemi, kan kanseri veya kemik iliği kanseri olarak da bilinir. Çocukluk çağı kanserleri içerisinde % 30 ile en sık görüleni lösemidir.
Lösemi kemik iliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. Kemiklerin içinde bulunan süngerimsi bir yapı olan kemik iliği, kırmızı ve beyaz kan hücreleri (alyuvarlar ve akyuvarlar) ile kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin üretildiği yerdir.
Burada üretilen beyaz kan hücrelerinden bulunan lenfoid ve myeloid adı verilen hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması, lösemi hastalığına neden olur.
Bu anormal beyaz kan hücreleri, vücuttaki enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan sağlıklı beyaz kan hücrelerinin çalışmasını engeller. Bu da kansızlık, bağışıklık sisteminde yetersizlik, kanamaya yatkınlık, soluk cilt ve morarma gibi belirtilere neden olur.
Lösemi, 15 yaşın altındaki çocuklarda en yaygın görülen kanser türüdür. Ancak 55 yaşından büyük yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.
Günümüzde lösemilerin tedavi başarısı yaklaşık % 85’e ulaşmıştır. Bunda hasta bakımındaki önemin artışı, gelişmiş laboratuvar olanakları ve risk sınıflandırılmasının daha iyi belirlenmesi gibi tedavi başarısını etkileyen pek çok faktör etkilidir.
Kemoterapiden yarar görmeyen ve tekrarlayan lösemilerde kemik iliği (kök hücre) nakli tercih edilmektedir.
OYA PALALI’NIN KALEMİNDEN