Oğullarını Harvard’a yerleştirmek için 1,5 milyon dolar rüşvet veren CEO tutuklandı

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Harvard’ın eski eskirim koçu Peter Brand ve rüşvet karşılığında iki oğlunnun üniversiteye girmesini sağladığı milyoner CEO Jie Jack Zao’nun tutuklandığu açıklandı. Federal savcılar tarafından yapılan açıklamada Zao’nun oğullarını Harvard’a yerleştirmesi karşılığında Brand’a 1,5 milyon dolar verdiği, aynı zamanda araba ve ev taksitlerini de ödediği belirtildi.

ABD’de faaliyet gösteren Potokom adlı telekominikasyon şirketinin CEO’su Jie Jack Zao’nun oğullarının Harvard Üniversitesi’ne eskirim sporcusu olarak girmesi için 1,5 milyon dolar rüşvet ödediği ortaya çıktı. Federal Savılar Çin doğumlu ABD’li teknoloji kralı Zhao ve Harvard’ın eski eskrim koçu Peter Brand tutuklandığını açıkladı.

EVİNİ DEĞERİNİN İKİ KATINA SATIN ALDI, ARABA TAKSİTLERİNİ VE ÇOCUĞUNUN OKUL HARÇLARINI ÖDEDİ

Bununla birlikte, geçen yıl yerel bir gazete Zao’nun 67 yaşındaki koçun evini yaklaşık iki katı değerini ödeyerek satın aldığını haber yapmış, ardından olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.İkili arasındali şüpheli ilişkiyi haber yapan The Boston Globe, Zao’nun  Needham’da çeyrek dönümlük arazi üzerinde bulunan üç yatak odalı ev için 2016 yılında yaklaşık 1 milyon ABD doları ödediğini bildirdi. Ardından Zao’nun asla bu evde yaşamadığı ve yaklaşık 17 ay sonra büyük bir kayıpla sattığı ifade edildi. Savcılar, aynı zamanda CEO’nun Brand’ın arabasının taksitlerini ve eskrim koçunun oğlunun üniversite harçlarını ödediğinin de tespit edildiğini söyledi.

Öte yandan, mahkeme belgelerine göre Zhao, evi değerinin çok üzerinde bir fiyata satın almadan önce Brand’ın Needham’daki evinin ipoteğini de ödedi. Yetkililer, Brand’in bu satıştan elde ettiği parayı Cambridge’deki bir apartman dairesine 1,3 milyon doları ödemek için kullandığını söyledi.

HARVARD’DAN GEÇEN YIL KONULDU

Zhao, geçen yıl The Boston Globe’a verdiği röportajda evi yatırım amacıyla satın aldığını belirterek  Brand’e iyilik yapmak istediğini söyledi. Ancak, iki oğlunun prestijli üniversiteye girmesine yardımcı olmak için yapıldığını reddetti. Öte yandan Brand, söz konusu olay nedeniyle Temmuz 2019’da Harvard’ın çıkar çatışması politikasını ihlal ettiği için kovuldu.

RÜŞVET MAHKEMEYE SUNULAN DELİLLERLE KANITLANDI

Bununla birlikte mahkeme belgelerinde,  Brand’in 2012’de ismi açıklanmayan bir yardımcıya, “Jack’in çocuklarının harika eskrimciler olması gerekmiyor. Tek ihtiyacım olan, onları okula yerleştirmek için gereken iyi bir teşvik” dedidiği görüldü. Savcılar farklı bir belgede ise Zhao’nun  2013 yılında bir eskrim kurumuna 1 milyon dolar bağışladığının ve Brand’in ve eşinin söz konusu paranın bir miktarını zimmetine geçirdiğinin yer aldığını aktardı.

İKİ OĞLU DA HARVARD’A GİRDİ

Öte yandan, Zhao’nun büyük oğlunun o yılın Aralık ayında eskrimci olarak Harvard’a kabul edildiği belirtildi. Zhao’nun küçük oğlunun ise 2017’de Harvard’da başladığını ve şu anda eskrim ekibinin bir üyesi olduğunu açıklandı.

FBI Boston biriminin başkanı Joseph Bonavolonta tarafından yapılan açıklamada, “Bugünkü tutuklamalar, Peter Brand’ın ve Jie Zhao’nun üniversiteye kabul sürecini atlatma planlarının nasıl ters teptiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

16 YAŞINDA HARVARD’A KABUL EDİLEN ÇOCUKLARIN SEVİNCİ

By

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir