Oğuz Şahin: Küresel Isınma, İklim krizleri ULUSAL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYORMU?
Oğuz Şahin: Küresel Isınma, İklim krizleri, aşırı hava olayları, su kıtlığı, siyasi istikrarsızlıklar terör riskini arttırıp ULUSAL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYORMU?
Buzulların erimesi nedeniyle deniz suyu yükselmeye devam ediyor ve hava sıcaklığını yükseldikçe, ekili tarım arazileri azalışa geçiyor. Ayrıca, içilebilir tatlı su kaynakları da azalıyor. Belirttiğim olumsuz durumların yaşandığı bölgelerdeki insanlar zorunlu başka ülkelere göç ederek “İklim Göçü Mültecisi” konumuna düşmek zorunda kalıyorlar.
Çevre ve Yerel Yönetimler Uzmanı Oğuz ŞAHİN bahse konu olayların hem siyasi istikrarsızlıkları hem de terör riskini artırabileceğini belirtiyor.
“Suriye’de halk ayaklanmalarından önce gelen uzun süreli kuraklık, çiftçileri ve çobanları tarlalarından ve meralarından kentsel alanlara doğru gitmelerine sebep oldu. Kentsel alanlardaki bu kalabalıkla birlikte sivil huzursuzluk da geldi.”
Sivil huzursuzluğun Suriye’nin uzun ve kanlı iç savaşına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Su ve gıdanın bitme seviyesine geldiği yerlerde, terör grupları, muhtaç duruma düşen bireylerin, çaresizliğini istismar edebileceği ortadadır.
Küresel Isınma ve İklim krizleri yalnızca ekolojik bir tehdit değildir.
Aynı zamanda ulusal güvenliği tehdit eden bir durum olduğu görülmektedir.