Ç.Ü. Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç Hoca ile deprem gerçeği ve Adana hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Ulvi Can Ünlügenç, bölgede aktif olarak deprem konusunu çalışan ve gelişimleri takip eden jeoloji mühendisi olarak şimdilik Adana havzası içerisinde stres birikimi ile ilgili sahada belirtildiği gibi bir hareketlilik gözlemlemediklerini belirtiyor.
Ulvi Can Hoca son günlerde ülkemizde çok uzun bir zaman boyunca salınamayacak değerde enerji salınımının yaşandığını belirtiyor. Bundan sonra belirli bir dönem boyunca artçıları maalesef yaşayacağız. Bölgemizdeki Yumurtalık-Karataş veya Misis aktif fay zonları boyunca artçılar oluşmadığını belirtiyor.
Ulvi Can Hoca, deprem sonrası bölgede stres dağılımını temsil edecek yüzeysel deformasyonları da havza içerisindeki yakın arazide pek fazla oluştuğunu görmemektedir. Daha çok Arap Platformu üzerindeki Doğu Anadolu fay zonunun güney blokları üzerinde yoğun deformasyonlar-ötelenmelerinin meydan geldiğini belirtmektedir.
Genelde Adana havzasının kuzey-güney yönlü açılan bir havza niteliğinde oluğunu belirtiyor. Kuzey Elbistan’daki Çardak fayının stres dağılımının kuzey bloğunda daha çok olduğunu belirtiyor.
Ayrıca Jeoloji Bölümünden Prof. Dr. Sedat Türkmen hocada benzer şekilde konuyu teyit etti.
Konu hakkında bilgilerini paylaştıkları için hocalarıma teşekkür ederim.
Temennimiz bunca ağır deprem yıkıntılarından sonra yeni bir deprem ve artçının Adana’da yaşanmamasıdır.