Av. Yusuf Ziya KIVANÇAv. Yusuf Ziya KIVANÇ

Özgürlüğü yerli yersiz sınırlayan bir Hukuk ve Devlet insanı insan yapan temel ögeye Özgürlüğe ihanet etmiş bir Hukuk ve Devlettir.

Böyle bir düzende hukukta devlette meşru değildir.
Çogulculuk ve Özgürlükler batı demokrasilerinin ve politikalarının öğünç kaynağı Demokrasilerin vaz geçilmez ön şartıdır.
Gene bir kadın cinayeti gene bir cemaat yurdunda intihar ve internette yüzlerce çocuklarına ilaç alamayan insanların feryadı.. evine çocuklarına ekmek götüremeyen aş alamayan insanların göz yaşları acısı…
Ne oldu bu ülkeye… neler oluyor… Devlet nerede..
İnsanlığımızı kayıp mı ettik…

Demokrasilerde Basın icra organı yasama meclisleri ve yargı gücünün yanında Dördüncü güç olarak tanımlanır..
Basından öğreniyoruz Avukat Dilara Yıldız bir cinayete kurban gidiyor… Konu sadece haber..
Fertler neden suç işlemeye yöneliyor… Konu üstünde duran yok..
Elazığ’da cemaat yurdunda kalan 19 yaşındaki tıp öğrencisi Enes Kara intihar ediyor haberleri tüm medyada görevlilerden çıt yok neler olduğunu kimse bilmiyor…

Cemaatlar cemaat liderleri lüks araçlarla koruma konvoylarıyla seyahat ediyor para içinde yüzüyor konforlu bir hayat yaşıyorlar bu servetin paranın kaynağı nereden geliyor soran yok .. Yasal mı yasa dışı mı mercek altına alınmıyor bu adamlar vergi veriyor mu çalıştırdığı adamların sigortası var mı sorulmuyor…
Kuran kurslarında çocuk tecavüzleri sık sık haber oluyor konunun üstüne giden araştıran yok yok…
Üstelik Aileden sorumlu bakan bir defadan bir kereden bir şey olmaz vurdun duymazlığında olayların üstü kapatılıyor
Hz. Ömer Fırat kenarında bir koyun kaybolsa hesabı benden sorulur Der..
Suçu suçluyu toplum yaratır der. Evet suçlu biz yöneticileriz demek ister ama…

Ama…

Nerede bu hassasiyeti inceliği gösterecek dini bütün yöneticilerimiz…

Ceza hukuku suç sayılan eylemleri kışkırtmaları cezalandırırken çok duyarlı olmak suçların yasallığı ilkesini çiğnememeye özen göstermek gerektiğini söyler… Bu ilke birey özgürlüğünün güvencesi ceza hukukununda temelidir.
Bu yüzden kanunsuz suç ve ceza olmaz kuralı insan hakları bildirilerine.. anayasalara girmiştir.
Bu yüzden Ceza yasalarının belirgin kesin olmaları belirsiz mat olmaları göreceli olmaları istenmez..
Demokrasiler özgürlükler üzerine kurulur. İnsanların devletleştirilmesini kutsanmasını demokrasiler tasvip etmez bu yüzden demokrasiler şeffaflıktır açıklık ilim araştırma rejimidir kapalı rejim değildir..
Bir suçun üstü kapatılıyorsa yok sayılıyorsa o ülkede demokrasinin adından bahsedilmez.
Demokrasilerde hukuk adalet süzgecinden geçer devlette adil hukuk süzgecinden geçirilir..

Bu hukukun üstünlüğünü kabul etmiş devlet demektir.
Hukukun amacı adaletsizliği önlemektir,

Yasaların genelliği yasaları yapanlar dahil herkese ayrımsız uygulanması istemektir demokrasilerde. Gizli hukuk yoktur Hukukun olmadığı yerde halk sürü insan köledir denir..
Demokrasilerde yasasız suç ve ceza olmaz ve yargısız kimse cezalandırılmaz
Devlet hukuka saygılı olduğu sürece hukukta insanları özgürleştirir insanlar özgürleştiği sürece de devlet meşru ve güvenilir niteliktedir.

Yönetimin keyfiliğinin olduğu bir ülkede hukukun yerini güç güçlü ve özgürlüğün yerini uşaklık kölelik almıştır denilir..
Möntesquieu gücü eline geçiren iktidar sahipleri gücü daima kötüye kullanma eğilimindedir der .. Bunu önlemenin yolu gücün gücü iktidarın iktidarı durdurması ile olur der Montesquie ve J. Locke bütün eserlerinde devlet güçlerinin ayrılmasını savunur. Yani yönetim yargı yasa yapıcı meclis özerk ve güçler ayrılığı içinde görev yapmasını ister

.. Açıkca bugün demokrasilerde güçlerin ayrılığı devlet yetkilerini kullananların suistimale sapmaması için önemli bir yoldur..

Bu gün Türkiye’de günlük olay olarak karşımıza çıkan kadın cinayetlerinde teşvik unsuru açıkca devletin otoriter tutumundan maço erkekliği teşvikinden kaynaklanır.. Tarikat yurtlarındaki çocuk tecavüzleri din devlet bütünleşmesinden ve devletin din adamlarına yüklediği dokunulmazlıktan kaynaklanır.. Yukarda ifade ettik din adamlarının tecavüzüne aile bakanı “Bir kereden bir şey olmaz” dedikten sonra yargı susmuşsa

Adaleti nerede arayacağız suçluyu kim arayacak… Suçlu kim olacak…

Hukuk mu.. Adalet mi…
Gücü elinde tutanlar mı…
Haksızlıklar karşısında susan Biz insanlar mı..
Evet adalet talebimi dile getirebildim mi…?
Meramı mı.. Anlatabildim mi..?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir