Zengezur Koridoru’nda İlk Temel Atıldı: Türkiye Demir İpek Yolu’nun Merkezi Oluyor
  • Haberin Sonu
  • Güncel
  • Zengezur Koridoru’nda İlk Temel Atıldı: Türkiye Demir İpek Yolu’nun Merkezi Oluyor

Zengezur Koridoru’nda İlk Temel Atıldı: Türkiye Demir İpek Yolu’nun Merkezi Oluyor

ABONE OL
23 Ağustos 2025 11:46
Zengezur Koridoru’nda İlk Temel Atıldı: Türkiye Demir İpek Yolu’nun Merkezi Oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zengezur Koridoru’nda Tarihi Adım: Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı’nın Temeli Atıldı

Türkiye’yi Azerbaycan üzerinden Türk dünyasına bağlayacak Zengezur Koridoru için tarihi bir adım atıldı. Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı’nın temeli düzenlenen törenle atıldı. 224 kilometrelik hat, 2,4 milyar avroluk yatırım ile Türkiye’nin Demir İpek Yolu üzerindeki stratejik konumunu güçlendirecek.

Uraloğlu: “Bu Hat Bir Demiryolundan Çok Daha Fazlası”

Temel atma töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu hattını “bir demiryolundan çok daha fazlası” olarak nitelendirdi. Uraloğlu, projenin Türkiye’nin jeostratejik liderliğini perçinleyecek birliğin, refahın ve barışın yolu olduğunu vurguladı.

Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan’ı birleştiren çelikten bir köprünün inşasına başladık. Bu hat, Çin’den Avrupa’ya uzanacak ve Asya ile Avrupa arasındaki sosyoekonomik ilişkileri güçlendirecek” dedi.

Kadim Yolları Birleştirecek

Uraloğlu, Türkiye’nin tarih boyunca İpek Yolu ve Baharat Yolu gibi kadim ticaret yollarının kesişim noktası olduğunu hatırlatarak, Orta Koridor’un stratejik öneminin her geçen gün arttığını söyledi.
Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi dev projelerin bu stratejinin bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Avrasya’nın Tedarik Hattı Güçlenecek

Zengezur Koridoru’nun Trans-Hazar Ulaşım Güzergâhı ve Uluslararası Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru ile bütünleşeceğini belirten Uraloğlu, “Bu proje, Hazar ile Akdeniz havzalarını birbirine bağlayacak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun üretim kapasitesine ve ihracatına büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, projenin sadece sanayi ve lojistik değil, aynı zamanda Akdeniz bölgesinin turizm kapasitesini de geliştireceğini söyledi.

Orta Koridor’un Kapısı: Kars

Bakan Uraloğlu, “Kars bu hattın çelikten kapısı olacak. Iğdır’ın tarım ve sanayi potansiyeli küresel pazarlara açılacak. Aralık ve Dilucu ise Zengezur Koridoru’nun ticaret ağındaki kilit noktaları haline gelecek” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r