İnsanlar salgınların ulus, inanç ve ırk farkı gözetmeden hareket ettiğini görmelerinin zamanı geldi. Bir salgın patlak verirse, sadece bir ülke veya bölge için değil, sınırların ötesine yayılmasını önlemek için toplu çaba gerektiren insanlık hareketi olarak zihinlere yerleşmeli. Batı medya organları, çeşitli nedenlerden ötürü salgını Çin ile bağdaştırmak için elinden geleni yaptı. Batı’nın Çin’e iftira atma fırsatından yararlanmak istediği açıktır. Ancak, şimdiye kadar ortaya koyulan somut bir delil yok fakat her gün yalanlar üzerinden propaganda üretilmeye devam ediliyor.
Salgınlar zor bir yönetişim sınavı gerektirir. Eğer doğru kararlar alınmazsa zaman boşa harcanır. Çin liderliğinin olaylara yaklaşımı tüm ulusun gücünü bir araya getiren kararlılık içeriyordu. Üstelik bunu Bahar Bayramı Tatili gibi zor bir süreçte gerçekleştirdiler. Modern dünyanın en büyük göç hareketinin yaşandığı günlerde salgın hastalığı kontrol altına almak için böylesine keskin kararlar almak çok zordur.
HIZLI VE ETKİN KARARLAR
Dünya 10 günde inşa edilen mega hastanelere tanık oldu. Halk sağlığı için tüm imkânları seferber eden Çin hükümeti şu an eli kolu bağlı Batı hükümetleri tarafından eleştiriliyordu. Fakat şu an kendi salgın önlemleri ile Çin’i model almaya çalışıyor olabilir.
Ekonomik cephede, imalat sektörünü durdurarak kayıplara katlanmak için kararlılık göstermek, Çin tarafından alınan en önemli kararlardı. Bu kararları Çin ekonomisinin olası çöküşünü olarak yaymaya çalışmak ayrı bir rehavetti. Şimdi salgınla boğuşan Batı ülkelerinin nasıl bir ekonomi politikası güdeceği merak konusu.
2009’da N1H1’in patlak vermesi ile Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) artan ölüm vakaları yeni soruları gündeme getirmişti. Yaklaşık 60 milyon insan etkilenmiş, 20 bine yakın ölüm gerçekleşmişti. Çin’in tepki mekanizmasından ve krizi azaltma yaklaşımından çok sayıda ders öğrenebilir ve bu da gelecekte benzer felaketlere hazırlık için değerli olabilir.
Çinlilerin dünyayla konuşmaları ve krizle nasıl mücadele ettiklerini anlatmaları gerekiyor. Dünya ile artan etkileşim, Çin’in dayanışma ifade eden tutumlarının yayılmasını sağlayacaktır. Sorumlu yaklaşım Çin’in dünyanın büyük bir kısmına güven vermesine de yardımcı olacaktır.
GAMZE DÜRMEZ