Çinli bilim insanları, fareler üzerinde yaptığı araştırmalarda, kanser hücrelerini etkisiz hale getirebilen yeni bir tedavi yöntemi geliştirdiklerini duyurdu. Bu yöntemin önceki benzer tedavilere göre daha fazla etkiye sahip olduğu kaydedildi.
“Science Immunology” dergisinde yayınlanan çalışmada, bağışıklık sisteminin kanserli tümörleri toleranslı hale getirebilecek yeni tedavi yönteminin, kanser hastalığı ile mücadeleyi kolaylaştıracağı belirtildi.
Çin Bilimler Akademisi Shanghai Materia Medica Enstitüsü ve Fudan Üniversitesi adı altında çalışmalar yürüten Wang Dangge ve ekibi, nano-parçacık formülasyonunda kanserli hücreye özgü bir bağışıklık kontrol noktası inhibitörü geliştirdi.
Kontrol noktası inhibitörü, gittikçe popüler olan bir anti-tümör ilacıdır. Kanseri besleyen proteinleri engelleyerek T hücrelerinin kanseri öldürmese yardımcı olabiliyor. Ancak, PD-1 ve PD-L1 gibi bağışıklık sistemini baskılayan proteinleri hedef almak için kullanılan kontrol noktası inhibitörü, genellikle derin yerleşimli veya metastatik tümörlere ulaşamaz.
Wang’ın ekibi, PD-L1 hedefleme antikorları taşıyan nano-parçacıkları hafif aktive edilmiş bir molekülle birleştirdi. Çalışmaya göre, “light-activeted” adı verilen molekül, tümörlerde bol miktarda bulunan proteinle karşılaşınca tümör öldürücü reaktif oksijen türleri üretiyor.
Fareler üzerinde uygulanan tedavide, “light-activeted” moleküllerinin, kanser hücresi öldüren T hücrelerine yol açarak tümör bölgesine sızmasını sağladığı tespit edildi.
HABER GAMZE DÜRMEZ