Girne Açıklarında Gemi Faciası

Girne Açıklarında Gemi Faciası

ABONE OL
30 Ağustos 2026 16:09
Girne Açıklarında Gemi Faciası
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Girne Açıklarında Gemi Faciası: Express Yolcu Gemisi Battı, Ada Genelinde Büyük Seferberlik!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) son yılların en büyük deniz faciasıyla sarsılıyor. Girne Limanı’ndan Mersin Taşucu’na gitmek üzere hareket eden Filo Denizcilik’e ait “Express” isimli katamaran tipi yolcu ve yük gemisi, limanın yaklaşık 2-4 mil (2-2.5 kilometre) açığında su alarak alabora oldu. Denizde tam anlamıyla bir can pazarı yaşanırken, gemide mahsur kalan ve suya düşen yaklaşık 270 kişiyi kurtarmak için adanın dört bir yanından tüm ekipler bölgeye sevk edildi.
Limandan Çıktıktan Hemen Sonra Su Almaya Başladı
Edinilen ilk bilgilere göre; Express isimli fiber gövdeli katamaran gemisi, kalkıştan kısa bir süre sonra henüz belirlenemeyen bir nedenle arka veya baş kısmından hızla su almaya başladı. Durumu fark eden gemi kaptanı acil durum ilan ederek yönünü yeniden Girne Limanı’na çevirmeye çalıştı. Ancak hızla dolan suyun yarattığı ağırlık ve dengesizlik nedeniyle, dalgaların da etkisiyle gemi gövdesinin ortadan ikiye bölündüğü ve saniyeler içinde ters döndüğü (alabora olduğu) bildirildi.
Gemide Kaç Kişi Var? Şiddetli Fırtına Müdahaleyi Güçleştiriyor
Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul ve resmi makamlardan gelen ilk verilere göre, gemide yaklaşık 260 ila 279 arasında yolcu ve mürettebat bulunuyor. Bölgede etkili olan şiddetli rüzgar ve olumsuz deniz koşulları (fırtına), ekiplerin kazazedelere ulaşmasını son derece zorlaştırıyor. Buna rağmen ters dönen geminin gövdesine tutunarak hayatta kalmaya çalışan ve denize savrulan yüzlerce insan için zamana karşı amansız bir yarış sürdürülüyor.
Kıbrıs Tek Yürek: Denizde ve Havada Kurtarma Ordusu
Telsizlerden yükselen acil durum çağrısının ardından KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinesinde adeta askeri ve sivil bir kurtarma ordusu kuruldu:

Deniz Ekipleri: Olay yerine ilk etapta 3 sahil güvenlik botu ulaştı. Ardından bölge yakınlarındaki Akgünler Express gemisi ile Gazimağusa Limanı başta olmak üzere Kıbrıs’ın farklı noktalarından yola çıkan düzinelerce sivil tekne, balıkçı ve ticari gemi kurtarma alanına intikal etti.

KIBRIS'TA CAN PAZARI: GİRNE AÇIKLARINDA YOLCU GEMİSİ ALABORA OLDU

KIBRIS’TA CAN PAZARI: GİRNE AÇIKLARINDA YOLCU GEMİSİ ALABORA OLDU

Havadan Tahliye: Şiddetli dalgalar nedeniyle denizde botların yaklaşamadığı noktalara müdahale edebilmek amacıyla askeri ve sivil arama-kurtarma helikopterleri havalandı. Helikopterler, geminin üzerinde mahsur kalan yolcuları halatlarla yukarı çekerek tahliye ediyor.

Kıyıda Acil Durum Protokolü: Girne Turizm Limanı ve sahil şeridi adeta bir sahra hastanesine dönüştürüldü. KKTC Sağlık Bakanlığı’na bağlı onlarca ambulans, polis ve ilk yardım ekipleri denizden çıkarılacak yaralılara anında müdahale etmek üzere hazır bekletiliyor.

Resmi Açıklamalar ve Bilanço Bekleniyor

Denizin ortasında mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için yürütülen operasyon tüm hızıyla devam ediyor. KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Başbakanlık kanadından kazanın kesin nedenine, kurtarılan kişi sayısına ve olası can kayıplarına dair resmi açıklamalar yapılması bekleniyor. Gelişmeler ve bölgeden gelen anlık fotoğraflar aktarılmaya devam edecektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ