İnsan Olmak Yeterli Değil mi?
Puanına Göre Aşı.
Dünyanın başına musallat olan corona virüs (Covid-19) ile uğraşırken, şimdi de Grip Aşısı bilmecesi ortaya çıktı.
Talep çok fazla
Grip aşısının henüz ülkeye gelmemesine rağmen aşıya talebin çok fazla olduğuna işaret eden Türk Eczacıları Birliği tarafından, Ülkenin bu süreyi sorunsuz atlatabilmesi için 10 milyon civarında aşıya ihtiyaç duyulduğunu belirtildi. Türkiye’ye gelmesi beklenen grip aşısının, 15 Ekim tarihinden sonra 1,5 milyon doz civarında olduğu belirtilirken, şu ana kadar 400 bin doz aşının geldiği açıklandı.
Grip Mevsimi Başladı
Ülkemizde pek çok farklı coğrafi bölgenin bulunması ve yaşanan iklim farklılıkları nedeniyle grip mevsimi başlamış durumda. Gelecek olan aşı miktarının talebi karşılamayacağı açıkça görülürken, Geçtiğimiz yıl grip aşılarının aralık ayında ülkemize gelmiş ve salgım olmamasına rağmen ihtiyacı karşılamada yetersiz kalmıştı.
Dünya da Aşı Üretimi
ABD’de grip aşısı üretimi yüzde 11 artırılarak, 2020-2021 yılı için 194 ila 198 milyon doz üretildi. İlaç üreticisi Seqirus, gelecek yıl için aşı üretimini yüzde 15 artırarak, 52 milyondan 60 milyon doza, Fransız ilaç devi Sanofi ise üretimini yüzde 20 artırarak, 70 milyondan 80 milyon doza çıkartırken, Merck Sharp Dohme ınventing for life (MSD) ve Glaxo Smith Kline gibi firmaların son iki yıldır aşı üretimi yapmadığı belirtildi.

DSÖ Çağrıda Bulundu
ABD başta olmak üzere, Avrupa ülkelerinde de grip aşısının zorunlu olması için başlatılan kampanya giderek ivme kazanırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sonbaharda benzer semptomlara sahip olan yeni tip corona virüsle (Covid-19) ile grip hastalarındaki artışın önüne geçmek için, dünyaya grip aşısı olma çağrısında bulunarak Covid-19 şüphesiyle hastanelere başvuran grip hastalarının önüne geçilebileği belirtildi.
Türkiye’de Puanlama Olacak
Yeterli dozda Grip aşısı gelmemesi, tedbirlerin uygulanmaması ayrıca son zamanlarda artan vaka sayısı, hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin ve sağlık personelinin yetersizliğinden dolayı, kimlere aşı yapılacağı Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız sisteminde uyguladığı kriterlerde, puanı 5 ve üzeri olanlar ‘uygun’ sayılıyor.

‘Charlson Risk Skoru’na göre hastalıkların puan karşılıkları ise şöyle:
1 puan
Koroner arter hastalığı
Konjestif kalp yetmezliği
Kronik pulmoner hastalık
Peptik ülser hastalığı
Periferik damar hastalığı
Diabetes mellitus
Karaciğer hastalığı (hafif derecede)
Konnektif doku hastalığı
Demans
2 puan
Diabetes mellitus (uç organ hasarının eşlik ettiği)
Renal hastalık (orta veya ağır derecede)
Hemipleji
Nonmetastatik solid tümör
Lösemi
Lenfoma
Multipl myeloma
3 puan
Karaciğer hastalığı (orta veya ağır derecede)
6 puan
Metastatik solid tümör,
AIDS
Charlson İndeksine Göre Komorbidite Derecesi
Komorbidite derecesi
Toplam puan:
0: Risk Yok.
1-2: Hafif Risk
3-4: Orta Risk
5 ve üzeri: Yüksek Risk
Bu puanlama sistemine göre 5 ve üzeri puanı alanlar Aile Sağlığı Merkezleri’nde grip aşısı olabilecek.
HAKAN AKIN