ERKAN ÇAKILLI/HABERİN SONU TV
İzmir’de SGK önünde yükselen “İnsanca yaşamak istiyoruz” sözü, bir zam talebinin ötesinde yıllarca çalışan insanların bugünkü yaşam koşullarına yönelttiği güçlü bir itiraza dönüştü. Ankara’dan gelen acı haber ise emeklilerin geçim tartışmasına ağır bir gölge düşürdü.

Yıllarca çalıştılar. Vergilerini ödediler, çocuklarını büyüttüler, ülkenin üretimine ve kamu hizmetlerine emek verdiler.
Sonra emekli oldular.
Ama bugün birçok emeklinin gündeminde dinlenmekten önce başka bir soru var:
“Bu ay nasıl geçineceğim?”
İzmir’de SGK İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen DİSK Dev Emekli-Sen üyelerinin taşıdığı pankartlardan biri bu tabloyu birkaç kelimeyle özetledi:
“Emekliler insanca yaşamak istiyor.”
Meydanda yükselen talepler yalnızca maaş artışından ibaret değildi. Emekliler, yılların emeğinin ardından temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek, sosyal hayattan kopmadan yaşayabilecek bir gelir ve yaşam koşulu talep etti.

Tam da emeklilerin geçim sıkıntısının meydanlarda konuşulduğu bir günde Ankara’dan gelen haber, gündemin seyrini değiştirdi.
Anayasa Mahkemesi önündeki emeklilerin eylemine katılan emekli polis memuru Ali Şekeroğlu yaşamını yitirdi. Olay öncesinde ekonomik sıkıntılarından söz ettiği haber kaynaklarına yansıdı.

DİSK ve Dev Emekli-Sen ise yaşananların ardından emeklilerin ekonomik koşullarına dikkat çekerek taleplerinin karşılanması çağrısını yineledi.
Ancak İzmir’deki görüntüler geriye çok daha temel bir tartışma bıraktı.
Bir ülkenin emeklileri yıllarca çalıştıktan sonra hâlâ barınmayı, mutfağı, faturayı ve ay sonunu düşünüyorsa mesele yalnızca maaş hesabından mı ibarettir?
SGK önündeki kalabalık dağıldı.
Flamalar toplandı.
Basın açıklaması sona erdi.
Ama pankartın üzerindeki dört kelime meydanda söylenen bütün rakamlardan daha güçlü bir soru bıraktı:
“EMEKLİLER İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR.”
Ve belki de İzmir’deki eylemin asıl haberi tam olarak buydu.
1
Yıldırım; “Yeşil vatanımıza sahip çıkıyoruz”
15496 kez okundu
2
Adana Kayserililer Kızılören Derneği Geleneksel Aşure Etkinliği
13110 kez okundu
3
“Günebakan Olmayı Bırakın, Adana’nın Bakanı Olun!”
10815 kez okundu
4
İZMİR’DE YILLARIN SABRI SANATA DÖNÜŞTÜ
10016 kez okundu
5
Seyhan Belediyesi’nden Sıkı Zabıta Denetimi
8609 kez okundu