Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu yıl 48 ilde yaklaşık 3 milyon dekarlık ekili alanın doğal afetlerden olumsuz etkilendiğini açıkladı. Kirişci, afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan kredi borçlarının ertelenebileceğini veya taksitlendirilebileceğini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, doğal afetlerden zarar gören üreticilerin yaşadığı mağduriyetleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, çiftçilerin zararlarının nasıl giderileceğini sordu.
Bakan Kirişci, önergeye verdiği yanıtta Mart ve Haziran 2025 tarihleri arasında meydana gelen dolu, sel ve su baskını gibi afetlerden 48 ilde toplam 2 milyon 907 bin 974 dekar bitkisel üretim alanının zarar gördüğünü açıkladı.
Kirişci, bu zararların büyük bölümünün iklim değişikliğine bağlı doğal afetlerden kaynaklandığını belirterek, tarım sigortası yaptıran üreticilerin mağduriyetlerinin TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) tarafından karşılandığını ifade etti.
Bakan Kirişci, TARSİM sigortası bulunan çiftçilerin zararlarının, TARSİM eksperleri tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda tazmin edildiğini söyledi.
Ayrıca, 1 Ocak 2020 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında doğal afetlerden etkilenen üreticilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan kredi borçlarının ertelenmesi veya taksitlendirilmesi imkânının tanındığını da hatırlattı.
CHP’li Gürer, yaptığı açıklamada küresel ısınmanın tarımı doğrudan etkilediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Tarım ve Orman Bakanı’na verdiğim soru önergesine göre, bu yılın mart ve haziran ayları arasında yaklaşık 2 milyon 908 bin dekar arazide zarar oluştu. Bunun önüne geçebilmek için bilimsel ve meteorolojik verilere dayalı önlemler alınmalıdır. Geçtiğimiz günlerde Niğde’de elmalarda büyük ürün kaybı yaşandı. Bu konuda çiftçilere daha fazla destek verilmelidir.”
Gürer, ayrıca ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı olmayan üreticilerin TARSİM sigortasından yararlanamadığını belirterek, “Zarar gören tüm çiftçilerin zararları Cumhurbaşkanı ödeneği ile karşılanmalıdır.” dedi.
KAYNAK ds Haber
1
CHP’li Orhan Sümer: Bu Maaş Emekçi Katliamıdır!
5258 kez okundu
2
Bamya ve Bamya Tohumunun Şaşırtıcı Faydaları
3604 kez okundu
3
Perintos Sigarası: Hafif İçimiyle Tütün Ürünlerinde Yeni Trend
3413 kez okundu
4
Limon Otu: Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
3261 kez okundu
5
İzmir’in Kurtuluşunun 103. Yılı Büyük Coşkuyla Kutlandı
3020 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.