Mühendislik mucizesinin sırrı siyasi sistemde saklı
Çin bir yandan koronavirüsü ile mücadele ederken diğer yandan da Wuhan’da altı gün içinde yeni bir hastane inşa edileceği açıklandı. Şehrin alt yapısı üzerindeki baskıyı azaltacak bin yatak kapasiteli hastane karantina altındaki hastalara ayrılacak. Çin medyasının yayınladığı inşaat sahasındaki çalışmaların hızlandırılmış görüntüleri duruma nasıl ciddiyetle yaklaşıldığını gözler önüne seriyor. 2003 yılındaki SARS krizi sırasında da benzer olanaklara sahip bir hastane inşa edilmişti.
SİYASİ SİSTEM BELİRLEYİCİ
Çin, altı günde bir hastaneyi nasıl inşa edebilir? Bu noktada Çin’in elini güçlendiren bir dizi özelliği var. Ülkenin siyasi sistemi acil durumlarda bürokratik engelleri aşarak daha hızlı bir seferberlik ve müdahale olanağı sağlayan çözümlere büyük bir olanak sağlıyor. Çin şehirlerindeki topraklar anayasal olarak devlete ait olduğu için ve halka özel olarak kiraya verildiği için acil inşaat durumlarında ülkenin devasa emek gücü anında hiçbir engelle karşılaşmadan seferber edilebilir.
Her şeyden önce, Çin’in siyasi sistemindeki hiyerarşik sistem birleşik yapısı itibariyle Batılı çoğulcu toplumlardan farklıdır. Çin’in tek partili yönetişim sistemi, merkezi hükümetin aldığı kararların çeşitli seviyelere aktarıldığı Leninist demokratik merkeziyetçilik ilkesine dayanmaktadır. Bu süreç, Çin’deki yerel yönetimleri merkezi yönetime karşı daha hesap verebilir ve doğrudan cevaplanabilir hale getirir. İngiltere gibi Batı toplumunda yerel yönetimler ise merkezi hükümetten büyük ölçüde özerktir.
ÇİN MÜHENDİSLİK İŞLERİNİ BİLİYOR
Dolayısıyla, Çin’in kriz karşısında kararlar alma ve geleneksel bürokratik engelleri aşma yöntemine Batı ülkelerinden tıpkı Wuhan kentinin karantinaya alınma örneğinde olduğu gibi itiraz gelebilir. Batı’nın itirazları ya da şaşkınlığının Çin’i aldığı karardan geri döndürmesi ise mümkün gözükmüyor. Zira Çin’in standartları süreci kolaylaştırdığı gibi ortaya çıkacak yapının da kalitesiz olması anlamına gelmiyor. Çinli bilim insanı Huang Yanzhong, gazetecilere verdiği demeçte şu ifadeleri kullanmıştı:
“Mühendislik işleri Çin’in iyi olduğu alanların başında geliyor. Hızla gökdelen inşa etme kayıtları zaten ortada. Batılılar için bunu hayal etmek çok zor ancak bu yapılabilir.”
Yukarıdaki veriler ışığında, hastanenin hızlı bir şekilde inşa edilmesi hükümetin önderliğinde tüm toplumu harekete geçirecek bir eylem olarak anlaşılmalıdır. Çin, Batı çoğulculuğunun aksine halk sağlığını, güvenliğini korumak ve doğal afetlerin yayılmasını kontrol altında tutamak için daha açık ve kararlı bir şekilde hareket edebilir. Sonuçta böylesine bir kriz karşısında ne yapılması gerekiyorsa yapılır. Yeni hastanenin inşası koronavirüsünü kontrol altında tutma çabalarını hızlandırmak zorundadır.
GAMZE DÜRMEZ