Cui Wei COVID-19 hakkında merak edilenleri yanıtladı
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Habertürk’te
Kübra Par’ın hazırlayıp sunduğu Açık ve Net programına konuk oldu.
Çin’in Hubei Eyaleti’nin Wuhan kentinden ortaya çıkan ve 3 üç bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüsü (COVID-19) hakkındaki son gelişmeleri aktaran Başkonsolos Cui Wei, kamuoyunun merak ettiği tüm sorulara cevap verdi.Konsolos Wei, salgının ilk tespit edildiği günden bu yana virüsün enterne edilmesi ilişkin yapılan çalışmaları tek tek anlattı. Şu ana kadar 6 çeşit tedavi adımı uygulandığını ve tespitin zor olmadığını belirtti.
Türkiye gündeminde sıkça tartışılan bir konu olan, COVID-19 virüsünün bir biyolojik silah olup olmadığına ilişkin dedikodulara da samimi bir şekilde cevap veren Cui, “Virüsün ilk nerede, nasıl, hangi hayvanda ortaya çıktığı ya da yapay olmadığı biliniyor.” dedi.Salgınla mücadelenin 8. haftasında olunduğunu hatırlatan Cui, virüsün çıkış noktasının Wuhan Balık Pazarı olduğunu ancak, iki gün önceki Dünya Sağlık Örgütü’nün basın toplantısında da salgının kaynağının neresi olduğunun henüz bilinmediğini söyledi.
” Başkonsolos Cui Wei
Son 2-3 gün içinde İtalya, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) meydana gelen vakaları hatırlatan Cui Wei, “Bu vakalarda Çin’le seyahat ilişkisi yok. Değişik ülkelerin bilim insanları kaynağın bulunması için çalışıyor.
Türkiye’de ilk zamanlarda çok yaygın dedikodular oldu. Yarasa falan dendi. Virüsün yarasa ile alakalı olup olmadığını bilmiyorum ama kesinlikle Çin mutfağında yarasa görülmez. İnternette bir video vardı. Onun için bu dedikodular çıktı. O video Çin’de çekilmedi. 3-4 yıl önce Güney Pasifik ada ülkelerinin birinde çekilen bir video. Bu yılki salgınla alakası yok.” ifadelerine yer verdi.
“SALGIN KONTROL ALTINA ALINDI”
Hastalıkla ilgili son verileri paylaşan Cui Wei şunları kaydetti:”Salgın şu anda tamamen kontrol altına alındı. Rakamlarla anlatayım. Çin’de mevcut olan kesinleşen vaka sayısı 32 bin 652. Şu anda kesinleşen şüpheli vaka sayısı 715. Bunlar şüpheli vaka hasta değil. 44 bin 162 kişi taburcu edildi. 2 bin 912 kişi ise maalesef hayatını kaybetti. Her gün mevcut kesinleşen vaka sayısı azalıyor. Bundan7 hafta önce her gün kesinleşen vaka sayısı yükseliyordu. Son 1 hafta içinde kesinleşen sayı azalmaya başladı.
Bu eğilim artık sabit. Dün Wuhan eyaletinde bir hastaneyi kapattık, çünkü artık ihtiyaç kalmadı. 97 yaşındaki bir hasta taburcu edildi. Bu da çok önemli. Çünkü hastalık yaşlı insanlar için büyük tehlike oluşturuyordu. Şu anda Çin’in genelinde ölüm oranı yüzde 3 Wuhan dışında ise sadece yüzde 0,7″”RAKAM DEĞİL ONLAR BİRER CANDIR”Ölüm oranlarının Çin’in genel nüfusu karşısında çok az bir rakama karşılık geldiğini söyleyen Kübra Par, Başkonsolos Cui Wei tarafından düzeltildi. Cui “Daha önce Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ilk basın toplantısında böyle bir cümle söylendi. Ancak bu insanlar birer rakam değil candır. Ben kendimde çok dikkat ediyorum bu kelimeyi kullanırken çünkü o insanlar birer candır.” diye konuştu
“TÜRKİYE’DE ENDİŞEYE GEREK YOK“
Hastalığın Çin’den Türkiye’ye sıçrama konusunu da değinen Başkonsolos sözlerine şöyle devam etti:”Seyircilerin o kadar da endişeye kapılmaması lazım. Şu an 8. haftaya girdik burada önemli olan süreç ilk 14 gündü. Çin Bahar Bayramı tatili başlamadan önce 23 Ocak’ta tüm turizm şirketlerinin faaliyetlerini durdurduk. Tatil ise 25 Ocak’ta başlıyordu. Bu büyük bir avantaj oldu. Eğer Türkiye’de bir vakaya rastlanırsa Çin vatandaşlarımızla kesinlikle alakası yoktur. Ocak ortasından hemen sonra İstanbul Valiliği’ne başvurdum. Oradan bu salgınla ilgili test yapabilen, tedavi edebilen sorumlu bazı hastanelerin listelerini istedim.
Eğer biri Çinli vatandaş hasta olursa sadece soğuk algınlığı da olabilir ama risk almamak adına İstanbul’un caddelerinde dolaşmasınlar dedik. İstanbul Valiliği’nden çok destek aldık. Buraya tayin olan veya ikameti olan Çinliler var. Onlardan organize şekilde günlük rapor ve bilgiler alıyoruz.”
GAMZE DÜRMEZ