AB DESTEĞİ, TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMANIN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLIYORIPARD II 8inci Başvuru Çağrısı açılış etkinliği, Tarım ve Ormancılık Bakanı Sn. Dr. Bekir Pakdemirli,  AB Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Elçi Müsteşar Sn. André Lys, TBMM Üyesi ve Tarım, Ormancılık ve Köy işleri Komisyonu Başkanı Sn. Yunus Kılıç, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sn. Faruk Kaymakçı ve TKDK Başkanı Sn. Hakan Kalender’in katılımıyla yapıldı.
 
Etkinlik, Avrupa Birliği’nin katılım öncesi mali yardım aracı kapsamında finansman desteği verilen IPARD II Programı altında yapılan 8inci proje başvuru çağrısının başlaması münasebetiyle düzenlendi. Toplam 50 milyon Avroluk bütçesiyle bu çağrı, tarım ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik fiziki varlıklara yapılacak yatırımlara odaklanıyor. 
 
Etkinlik münasebetiyle AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger şu açıklamayı yaptı: “Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesine yönelik yatırımlar konusundaki bu 8. çağrının başarılı bir şekilde uygulanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Yeni makine ve teçhizata yapılacak yatırımları desteklemek suretiyle program, Türkiye’de gıda işleme tesislerinin modernleştirilmesine katkı sağlayacaktır. Daha da önemlisi, özellikle gıda hijyeni ve çevre standartları alanında olmak üzere, bu işletmelerin AB’dekilerle aynı seviyeye ulaşmasına yardımcı olacaktır. IPARD Programı şu ana kadar gıda üretimi, gıda işleme ve kırsal çeşitlendirme alanlarında 14.500’ü aşkın projeye yatırım desteği sağlamıştır. IPARD kırsal alanda yaklaşık olarak 57.000’i aşkın istihdam yaratmış ve her ay daha da fazla istihdam yaratmaya devam etmektedir. IPARD arıcılardan süt işleme tesislerine kadar çok çeşitli faaliyetlere destek olmaktadır. Daha da önemlisi, özellikle kadın ve genç girişimcilere odaklanmaktadır.”
 
 IPARD nedir?
  • IPARD Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşenidir.
  • IPARD’ın temel hedefi aday ülkeleri adaylık sonrası AB’nin Ortak Tarım Politikasını uygulamak üzere hazırlamaktır.
  • IPARD tarım-gıda sektörünün Avrupa standartlarına uyumlu hale getirilmesinde, kurumların ve kırsal alanların geliştirilmesinde Türkiye’ye mali ve teknik yardımlarla destek olmaktadır
  • AB tarafından akredite edilen TKDK gibi alanında uzman Türk kurumlarıyla uygulanan Program, Türkiye’nin 42 ilinde ekonomik kalkınma imkanları sunmaktadır.
  • Kırsal Kalkınma Programı kapsamında finanse edilen projeler, teknoloji, süreç ve inovasyon transferi sağlayan yatırımları desteklemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir