Ayhan Barut CHP Adana MilletvekiliAyhan Barut CHP Adana Milletvekili
Ayhan Barut, AKP’nin Anayasa hükümlerini çiğnediğini söyledi

“AKP, tarıma ve çiftçiye destek vermeyerek suç işliyor”

“Anayasaya bile uymuyorlar”

“AKP iktidarı Anayasal suç işliyor”

“Açıkça suç işleyenler hukuk önünde hesap verecekler”

“Çiftçinin hakkını gasp ediyorlar”

NOVACELL AJANS/ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP iktidarının tarımsal üretimi ve çiftçiyi koruyarak desteklenmesine hükmeden Anayasa’nın 45’inci maddesini bilerek ve açıkça ihlal ettiğini söyledi. Anayasa hükmüne rağmen açıkça suç işleyenlerin hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini anlatan Barut, “Bu iktidar Anayasal hükme olduğu gibi Tarım Kanunu’nun 21’nci maddesine de uymuyor ve bilerek suç işliyor. Hukuk önünde hesap vereceksiniz!” dedi.

ANAYASA HÜKMÜNÜ HATIRLATTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda söz alarak tarımı ve üreticilerin sorunlarını konuşan Ayhan Barut, iktidarı eleştirdi. İktidarın yasa tanımadığını, uyması gereken Anayasayı ihlal ettiğini ifade eden Barut, “Anayasamızda Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler başlığıyla yer alan üçüncü bölüm var. Bu bölümdeki ‘Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması’ başlığı altındaki 45’inci madde,  ‘Devlet, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak maksadıyla, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların işletme araç ve gereçlerinin ve diğer girdilerinin sağlanmasını kolaylaştırır, üreticinin eline geçmesi için gereken tedbirleri alır’ deniyor” diye konuştu.

Açıkça suç işleyenler hukuk önünde hesap verecekler
Açıkça suç işleyenler hukuk önünde hesap verecekler
“ANAYASAYA DA YASAYA DA UYMUYORLAR”

Anayasa’nın 45’inci maddesine göre iktidarın tarımsal üretim ve çiftçiler için gerekeni yapmadığını bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Peki iktidar ne yapıyor? Anayasanın açık hükmüne rağmen tarımsal üretim ve çiftçiler için tedbir almak bir yana çiftçinin işini daha da zora sokuyor. Son günlerde ateş pahası olan çiftçinin olmazsa olmazı mazot, gübre, tohum ilaç gibi girdileri temin etmek için kıllarını bile kıpırdatmıyorlar. Üstelik 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21’nci maddesine göre milli gelirin en az yüzde 1’i üreticilere destek olarak verilmek zorunda. Milli gelirin bırakın yüzde 1’ini vermeyi, bu tutarın yarısını dahi vermiyorlar. Bu yasa hükmüne göre çiftçimizin iktidardan 211 milyarı alacağı var. Kanuna ve Anayasaya uymayarak suç işliyorsunuz.  Hukuk önünde hesap vereceksiniz!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir