Alınması gereken başka tedbirler de var
Merkez Bankası, coronavirüs salgının ekonomiye olan etkilerini telafi etmek için bu virüsle karşılaşan ülkelerin merkez bankalarının yaptığı gibi politika faizini 10,75’ten 9,75’e indirdi. Bunun yanı sıra ekonomiye nefes aldırmak için bazı önlemleri uygulamaya koydu. Ancak sorunun çok büyük olması nedeniyle sadece Merkez Bankası kararları ile çözümlemek olası değildir. Merkez Bankası’nın aldığı bu tedbirler çok iyi niyetle alınmış tedbirlerdir. Bankalara likidite kolaylığı sağlamak için alınan bu kararların çok pozitif bir etki sağlamayabilir. Bankaların çok rahat bir likidite kaynağının olduğunu düşünmüyorum.
Bu kolaylığı sağlayacak sistemi kurmaya çalışmak lazım. Bankacılık sektörü coronavirüs salgınının reel sektör üzerindeki etkilerini hafifletmek için üzerlerine düşen tedbirleri mutlaka alacaklardır. Ancak bu noktada kamunun desteği çok önemlidir. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanı açıkladığı paketteki Kredi Garanti Fonu Kaynaklı kredi miktarının 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye çıkarılması son derece isabetlidir. Yeterli olmayabilir ancak geçici olarak bir can suyu niteliğinde bir kredidir. Kamu alacaklarının vergi ve sigorta primi başvurularının ertelenmesi ve mevcut kredi borçlarının yeniden yapılandırılması kararı ivedilikle uygulamaya konulmalıdır.
Ekonomik büyümesini ihracata dayandıran siyasi irade ihracatçının sorunlarının çözümüne öncelik vermelidir. Coronavirüs nedeniyle etkilenen ülke ithalatçılarının vermiş oldukları siparişleri iptal etmesi ve sınırlarını kapatmaları sebebiyle mallarını alamamaları, bedellerini ödememeleri nedeniyle ihtiyaçları olanı alamamaları, bedellerini ödememeleri nedeniyle ihtiyaçları olanı alamamaları, bedellerini ödememeleri nedeniyle ihtiyaçları olan üretimi devam ettirmek ve istihdamı korumak için iç piyasaya yönelmeli ancak iç piyasadaki talebin yavaşlaması nedeniyle çalışanlar üzerinde çok büyük olumsuz etkileri olacaktır.
Öncelikle uygulamaya konulacak olası stok finansmanı desteği yanı sıra kısa dönem çalışma ödeneğinin ivedilikle uygulamaya konulması ve özellikle turizm sektöründe yaşanan iptaller sebebiyle tüm sektörler için istihdamın devamlılığını sağlayacak işletmeler için çalışanların ücretlerinin bir bölümünün “Birikmiş olan, İşsizlik Sigortası Fonundan” karşılanmalıdır.
