Çin’in tarımsal ithalatı çeşitlendirmesi ve yatırımcılara fırsat vermesi gerekiyor
ÇİN(HABERİN SONU)Çin’in iyi niyet göstergesi olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) üst düzey temsilcileri ile yüz yüze görüşme öncesinde bazı şirketlere ABD’den tarım ürünü almaları konusunda izin verebileceği belirtilmişti. 13. tur müzakereler öncesinde atılan bu adım müzakerelerde meyvesini verdi.
Çin’in iyi niyet göstergesi olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) üst düzey temsilcileri ile yüz yüze görüşme öncesinde bazı şirketlere ABD’den tarım ürünü almaları konusunda izin verebileceği belirtilmişti. 13. tur müzakereler öncesinde atılan bu adım müzakerelerde meyvesini verdi.
Global Times muhabiri Zhou Zheng, Çin Tarım Üniversitesinden Profesör Li Chunding ile Çin’deki tarım ithalatını değerlendirdi. Sizler için alıntılıyoruz:
Çin Halk Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında düzenlenen 13. tur ticaret müzakereleri tarım ticaretinde olumlu gelişmeleri ortaya koydu. Çin’in yoksullukla mücadelede tarım pazarında açılmaya gitmesi, tarım endüstrisinde daha fazla fırsatlar olduğunu ortaya çıkardı.
Çin’de gıda güvenliği konusunda 14 Ekim’de yayımlanan beyaz bildiriye göre, Çin tarım pazarı genişledi. Gıda ile ilgili endüstrilerdeki yabancı sermayeli şirketler, 2018’de sektörün yüzde 14,5’ini kapladı.
TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE ARTIŞ
Çin tarım pazarında son yıllarda alışılmadık bir durum yaşandı. Tarımsal ithalat yüksek düzeyde korunurken, yurt içi tarımsal arz artmaya devam etti. Çin’in 2018’deki tahıl üretimi, 2014’teki 607 milyon ton iken bu yıl 658 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Buna karşılık, son üç yılda tahıl ithalatı yıllık 20 milyon tonun üzerinde sabit kaldı. Benzer durumlar mısır ve soya fasulyesi için de geçerli. Bunun birçok nedeni var.
Çin’de pirinç, buğday ve mısırdaki talebin yüzde 95’i yurt içindeki üretimden sağlanıyor. Yükselen ekonomi, tüketim artışlarını ve talebin çeşitlenmesine yol açıyor. Bu nedenle, tarımda da ithalat istikrarlı seyrediyor.
SERBEST TİCARET BÖLGELERİNİN KATKISI
Çin, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) katıldığından beri, vaatlerini adım adım gerçekleştirdi. Çin tarım endüstrisindeki tarifeler ve tarife dışı engeller yıllar içinde önemli ölçüde azaldı. Ek olarak, Çin ile diğer ülkeler arasında gümrük vergilerinin düşürülmesine yardımcı olan birçok serbest ticaret bölgesi oluşturuldu. Örneğin, Çin ile Avustralya arasındaki serbest ticaret anlaşması, Çin’e giren Avustralya’daki tarım ürünlerinin ortalama tarifelerini yüzde 12,94’ten yüzde 0,51’e düşürdü.
Uluslararası pazardaki tarımsal emtia fiyatları düşüyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün gıda fiyat endeksine göre, süt ürünleri, tahıllar ve bitkisel yağlar dahil gıda fiyatları 2014’ten 2015’e kadar sürekli düşüş gösterdi. Uluslararası pazardaki düşük fiyat, Çin yerel pazarındaki fiyat farklarını genişletti. Denizaşırı tarım ürünleri, daha kaliteli ve düşük fiyatlarla, Çinli tüketicilere ulaşıyor.
Bu nedenlerden ötürü, daha fazla üretimle bile, Çin’in yabancı tarımsal ürünlere olan talebi düşmeyecek ve Çin pazarı dünya çapında tarım ürünleri tüketmek için açılmaya devam edecektir.
HABER GAMZE DÜRMEZ