Merkez BankasıMerkez Bankası

Merkez Bankası faiz oranını 100 baz puan düşürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, gösterge faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 16’dan yüzde 15’e indirdi.

Merkez Bankası faizlerin aralık ayında da indirilebileceği sinyalini verdi.

Banka’dan yapılan açıklamada “Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir,” ifadeleri kullanıldı.

“Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerle ilgili gelişmeler yakından takip edilmektedir. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirerek politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 15 olarak belirlenmesine karar vermiştir.”

TCMB, önceki iki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini toplam 300 baz puan indirerek yüzde 19’dan yüzde 16’ya düşürmüştü.

Faizlerin düşeceği beklentisi ile Amerikan Doları ve Euro hafta başından bu yanan bir kaç kere rekor tazelemişti.

Ekonomistler yükselen enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için faizlerin yükseltilmesi gerektiğini savunurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetimi enflasyonla mücadelenin faiz artırılarak değil farklı alanlardaki önlemlerle sürdürüleceğini belirtiyor.

Ekonomistlerin faiz kararı hakkında ki düşünceleri ?

Merkez Bankası’nın kararını açıklamasından sonra ekonomistler faiz adımıyla ilgili yorumlarını sosyal medya hesabından paylaştı.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, “Merkez Bankası faizleri 100 baz puan indirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı yerde durduklarını ilan etmiş oldu” dedi.

Ekonomist Mustafa Sönmez ise indirimin aralıkta da sürebileceğine vurgu yaparak dolara yönelmenin hızlanacağını söyledi

Yükselen ekonomiler uzmanı Timothy Ash ise Türk Lirası’nı tehlikeye atan kararı ‘çılgınca’ niteledi ve açıklamanın gecikmiş olmasına da vurgu yaparak “Saray’dan bir son dakika müdahalesi mi oldu?” sorusunu sordu

KAYNAK euronews.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir