İŞVERENLERİN DİKKATİNE! 3 MAYIS SON GÜN
Mali Müşavir Özlem Pekduraner, milyonlarca kişinin merakla ve sabırsızlıkla beklediği “Nakdi Ücret Desteği” uygulamasına ilişkin usul ve esaslar hakkında bilgiler verdi.
Özlem Pekduraner, konu ile ilgili şunları söyledi.
İş Kanununda yıllık ücretli izin ile ilgili madde olmasına rağmen ücretsiz izin doğrudan yer almamaktadır. Ücretsiz izinde işçi fiilen çalışmadığı için herhangi bir ücret de alamaz. Ancak ülkemizde olağanüstü bir durum söz konusu olduğu için ekonomiyi sekteye uğratan, küçük-orta-büyük ölçekli işletmelerin zorda kalmasına sebep olan corona virüs (Covid-19) nedeniyle hem çalışanların hem de işverenlerin mağduriyetini azaltmak amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çalışanlara nakdi ücret desteği verildi.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ GÜNLÜK 39,24 TL. (AYLIK 1.177,20 TL.)
23.4.2020 tarihli 87 numaralı vergi sirküleri Ücretsiz İzne Ayrılan İşçilere Nakdi Ücret Desteği Hakkında SGK Usul ve Esaslarına göre,
“Nakdi Ücret Desteği”nden
- 17.4.2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 4857 sayılı Kanunun geçici 10. maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılanlar,
- Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayanlar,
- Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almayanlar,
- SGK’ya 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54 veya 55 nolu belge türlerinden bildirilmiş olanlar işverenleri tarafından gerekli bildirimin yapılması halinde ücretsiz izne ayrıldıkları süre kadar yararlanabilir.
Çalışanlara ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar, fondan günlük 39,24 TL. (aylık 1.177,20 TL.) nakdi ücret desteği verilecek ve yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmayacak.
Ücretsiz izne ayrılan işçinin çalışması yasak. İlgili sirkülerde ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacağı ayrıca ödenen nakdi ücret desteğinin ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte işverenden tahsil edileceği belirtilmiştir.
BAŞVURULAR 22 NİSAN TARİHİ İTİBARIYLA BAŞLADI.
Nakdi ücret desteği başvuruları 22 Nisan tarihi itibarıyla başladı. İşverenler, 17 Nisan ve sonrası için ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara ilişkin bildirimi SGK’ya 3 Mayıs’a kadar bildirme yükümlülüğünde.
Söz konusu destekten yararlanılabilmesi için ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin aylık bildirimler, “https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi” internet adresinden ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar işverenlerce yapılır.
Ücretsiz izne ayrılan işçilere nakdi ücret desteği, İŞKUR tarafından 8 Mayıs’tan itibaren ödeme kanalları yoluyla işçinin kendisine ödenecek.
Şunu da özellikle belirtmek isterim ki 4857 sayılı İş Kanunu’nun 56. maddesinde işveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinlerin veya dinlenme ve hastalık izinlerinin yıllık izne mahsup edilemeyeceği belirtilmiştir.