Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde 6,2 büyüyerek son 27 yılın en düşük seviyesini gördü. Yüzde 6,2 oranındaki büyüme birçok ülke için hayal edilemeyecek başarı olmasına karşın Amerikan medyası Çin’in ticaret savaşından olumsuz etkilendiği yorumunda bulunuyor. Çin medyasına göre bu oranlar Beijing’in yeni yönelimi ile doğru orantılı. Zira artık Çin, aşırı ısınan ekonomiden ziyade halkı ve doğayı merkeze alan bir ekonomi politiği tercih ediyor. Çin’in önde gelen gazetelerinden Global Times’ın “Çin’in ekonomik potansiyeli için birçok potansiyel bulunmakta” başlığı ile yayımlanan makaleyi dikkatinize sunuyoruz:
“Çin ekonomisi yılın ilk yarısında yıllık bazda yüzde 6,3 büyüme kaydederken, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6,2 büyüme kaydederek son 27 yılın en düşük oranına ulaşmıştır. Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşı belirsizliğini korurken, veriler Çin halkı üzerinde karamsar bir etki bıraktı.
Çin halkı yüzde 8 oranında hatta çift haneli büyüme oranlarına alışmıştı ancak yüksek oranlar gösteri yapmayı gerektirmez. Yüzde 6,3 ya da aşağısı dünyanın geri kalanı ile kıyaslandığında iyi bir performans olarak değerlendirilebilir. Çin, hala konu büyüme oranlarına geldiğinde ana ekonomilerin önünde olmaya devam ediyor.
BÜYÜK RAKAMLAR DEĞİL YAŞAM STANDARTI ÖNEMLİ
Çin Hükümeti, son zamanlarda ekonomi için güçlü teşvik politikaları benimsemeyeceğini yineledi çünkü Çin ekonomisi sağlıklı gelişime ihtiyaç duyuyor. Güçlü teşvik politikaları iyi görünen ekonomik veriler sağlar, ancak sıradan insanların istediği daha iyi yaşam standartlarıdır.
Çin, hükümetin bilinçli düzenlemeleri ile en büyük ekonomik dönüşümüne tanıklık ediyor. Bu dönüşümün temel yönü insanları ilk sıraya koymaktır. Süreç sırasında, daha az kirlilik ve çevreyle ilgili prensiplerin ekonomik kalkınmada daha fazla yer kapladığını görüyoruz. Aynı zamanda tüketim ülke ekonomisinin itici güçleri arasında kademeli olarak merkezi bir aşamaya geçiyor.
Adalet toplumdan daha fazla ilgi gördü. Farklı bölgelerdeki gelir eşitsizliği ve dengesiz ekonomik kalkınmanın çözülmesi büyük politika yönelimi haline geldi.
“BÜYÜMENİN KALİTELİSİ”
Özel ekonominin korunması, bir kez daha Çin’in geçen yılki ekonomi politikasının odağı haline geldi. Küçük ve mikro işletmeler desteklenmeye devam etmektedir. Çin-ABD ticaret savaşı artmakla birlikte, Çin dışa açılma konusunda sürekli yeni adımlar attı. Son yıllarda Çin’in Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) oranındaki yavaşlamaya rağmen, büyümenin kalitesi artmaya devam ediyor. Gelişen çevre ve şehir yönetişimi ve geleneksel bir ekonomik modelden yeni bir modele hızlı geçiş Çin halkının yaşamını hızla değiştirdi.
Çin, bir zamanlar, yüksek düzeyde kaynak tüketimi ve kirliliği, şiddetli yolsuzluk ve tekrarlanan inşaatlardan kaynaklanan aşırı ısınan bir ekonomi yaşadı. GSYİH verileri yüksek olmasına rağmen, sürdürülebilir değildi ve insanların yaşamlarını iyileştiremeyen büyük miktarda yük vardı. Yıllar boyunca yapılan ekonomik ayarlamalar şüphesiz doğrudur. Çinlilerin hayat kalitesi artıyor.
GECE EKONOMİSİNİ GÜNDEME GELEBİLİR
Elbette, ekonomi üzerindeki aşağı yönlü baskı, tüm yerel yönetimler tarafından ciddiye alınması bir sorundur. Daha yüksek bir ekonomik büyüme oranı elde etmek mümkün mü? Bu olasılığı aramaktan vazgeçmemeliyiz. Örneğin, pek çok yer “gece ekonomisi” dedikleri ve öğleden sonra altı ile sabah altı arasındaki ticari faaliyetleri öngören şeyle ekonomik büyümeyi teşvik etmek için çaba sarf ediyor. Bu ekonomik büyüme için araştırılması gereken bir noktadır.
Evler, vurgunculuk için değil yaşamak içindir. Bu ilkeye uyulmalıdır ancak satın alma üzerindeki kısıtlamalar talebi azaltıyor. Yaşam talebini karşılamak için emlak yönetişimi geliştirilebilir mi?
YENİ ŞEHİR YÖNETİMİ
Yüksek kaliteli gelişme insanların daha iyi bir yaşam için arzularına karşılık gelmelidir. Şehir yönetimi insanların rahatlığını, güvenliğini ve rahatlığını ön plana çıkarmalıdır. Şehirler düzen, çoğulculuk ve özgürlüğe değer vermelidir.
Çin’in devasa büyüklükte bir ekonomi potansiyeli var. Hala sıradan insanların hayatlarını yeniden şekillendirecek çok sayıda alan var ki bu Çin’in potansiyelinin kendisidir. Bu Çin’i en çok umut veren ekonomilerden biri yapıyor. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için yapılması gereken çok şey var. “
HABER GAMZE DÜRMEZ