#TheRealChallenge (GerçekZorluk): kendi haklarını savunmaları için milyonlarca çocuğun güçlendirilmesi
Avrupa Birliği ve UNICEF tarafından yürütülen ortak kampanya sayesinde BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30uncu yıldönümü yaklaşırken, milyonlarca genç, çocuk hakları mesajının yayılmasına katkıda bulundu.
#TheRealChallenge kampanyası geçen ay TikTok sosyal medya platformunda TikTok etkin isimlerinin yardımıyla başlatıldı. Bugüne kadar 280 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği kampanya, 19.8 milyon beğeni aldı ve 1.2 milyon kişi tarafından paylaşıldı ve şu ana kadar 41 ülkede kamuoyuyla buluştu.
Çocuklar ve gençler, BM Sözleşmesinin gündelik hayata olan etkilerini kısa videolarla anlattılar ve dünyanın bazı bölgelerinde çocuk haklarının nasıl halen ihlal edilmeye devam ettiğini gösterdiler.
#TheRealChallenge kampanyası, çocuklar hakkında yine çocuklar tarafından hazırlanmış bir kampanyadır. Bu kampanyanın arkasındaki asıl güç yine kendi dillerinde, tartıştıkları yerlerde ve sanal olarak bir araya geldikleri ortamda haklarını dile getiren çocukların kendileridir
15 saniyelik videolar, çocukların yaşamını etkileyen dört önemli temaya ve konuya odaklanmaktadır:
- Aile Birliği
Çocuğun isteği/yüksek menfaatine karşın yuvalarından kopartılan çocuklar konusu. - Zorbalık
Milyonlarca çocuğun her gün zorbalıkla karşı karşıya olduğunun gözler önüne serilmesi. - Eşitlik
Kız ve erkek çocuklarının sahip oldukları fırsatlar arasında var olan farklılıklara odaklanılması - Çocuk işçiliği
Çocukluklarını yaşamak yerine, milyonlarca çocuğun çalışmaya zorlanması.
Gençler arasında en popüler sosyal medya uygulamaları arasında yer alan TikTok, kullanıcılarını orijinal videoları yeniden hazırlamaya ve şarkılarda düet yapmaya teşvik ediyor. Şimdiye kadar gençler AB-UNICEF kampanyası ve etiketiyle bağlantılı olarak 51,000’den fazla içerik hazırladı.
#TheRealChallenge, en yaygın olarak onanmış insan hakları antlaşması niteliğini koruyan BM Sözleşmesi’nin kaydettiği başarıları kutlarken, aynı zamanda da sözleşmenin halen daha iyi uygulanması olası hükümlerini de ön plana çıkartmaktadır.
Eylül 2019’da düzenlenen son Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini şunları söylemişti: “Her bir çocuğun kendisini, içinde yaşadığı topluma ait ve bu toplumda bir rolü olduğunu hissetmesini sağlamak adına hepimize sorumluluk düşüyor. Bu şekilde çocukların güçlendirilmesi elzemdir.”
Avrupa Birliği ve UNICEF’in yürüttüğü çalışmalar sadece #TheRealChallenge’dan ibaret değil.
30 yıl boyunca Çocuk Hakları Sözleşmesi birçok çocuğun yaşantısının daha iyi bir hale gelmesine yardımcı oldu; ancak bazı zorluklar halen sona ermiş değil. Avrupa Birliği ve UNICEF, tek bir çocuğun bile arkada kalmaması için, dünyanın dört bir köşesinde çocuk haklarının korunması ve desteklenmesi adına birlikte çalışmayı sürdürecektir.