Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Won Ik LeeKore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından yürütülen

Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi kapsamında  “Kadın Girişimciliği Geliştirme” webinarı düzenlendi. 

ICMPD Kıdemli Proje Müdürü Pınar Yapanoğlu moderatörlüğünde, online platformda gerçekleşen ve kadınların girişimcilik ekosistemindeki mevcut konumunun analiz edilerek, sorunların anlatıldığı ve atılması gereken adımların konuşulduğu  webinarda söz alan kadınlar, bugün yüzde 13 olan kadın girişimciliği ile yüzde 40’ı bile bulmayan kadınların işgücüne katılımını artırmak için elbirliği ile erkekler de dahil olarak  daha fazla çaba harcanması gerektiği görüşünde birleştiler.

Göç Politikaları

Pınar Yapanoğlu, açılıştaki konuşmasında, İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri, Hatay illerini kapsayan ENHANCER Projesi hakkında özet bilgi paylaşımında bulunarak, bu projenin hedef grupları arasında kadın ve genç girişimcilerin yer aldığını, proje aktivitelerden ise toplamda en az %25 oranında kadının yararlanmasının hedeflendiğini bildirdi. 

Proje faaliyetleri arasında girişimcilik eğitimleri, girişimci hibe programları, mentörlük faaliyetleri ve B2B eşleştirmelerinin yanı sıra istihdam olanaklarının artırılması çabalarının bulunduğuna vurgu yapan Pınar Yapanoğlu,  bahsi geçen tüm faaliyetlerde kadın ve genç girişimciliği ile istihdamının ön planda tutulduğunu ifade etti.

Yapanoğlu, katılımcılara, “Sizlerin destekleriyle kadın girişimciliği eko sistemini canlandırmak ve yeni girişimlere ışık tutmak istiyoruz” dedi.

Dimitrina Karayotova’nın (EUD) ise açılış konuşmasında, pandeminin kadının refah seviyesini ciddi bir şekilde düşürdüğünü ve erkek ile kadın arasındaki farkın giderek artmasına sebep olduğunu vurguladı.

Karayotova, ,“Ayrıca Uluslararası Kadınlar Günü;  bizlere, cinsiyet eşitliği taleplerimizde nelerin yapılmak için geride kaldığını ve kolektif enerjimizi bunu çözmek için nasıl yansıtacağımızı görme fırsatı verdi” dedi. Karayotova, Avrupa Komisyonu ülkelerini,  şirketleri ve kurumları, kadınların bu hızlı değişime katıkılarını artırmak için özel önlemler almaya çağırdı.

Uzman Filiz Alsaç (STB), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kadınların aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamak ve kadınlara karşı ayrımcılığın önlenmesinin yanı sıra kadın girişimciliğinin güçlenmesi için hayata geçirilen projeler hakkında bilgi verdi. Alsaç, ENHANCER Projesi’nin de bunlardan birisi olduğunu belirterek, bu kapsamda girişimci kadınların hedeflerine ulaşması amacıyla girişimci adaylarını harekete geçirecek çok sayıda aktivite olacağını kaydetti.

GİLA BENMAYOR

KAGİDER’in kurucuları arasında yer alan Gazeteci Yazar Gila Benmayor, geçmişten günümüze kadın girişimciliği istatistiklerine dikkati çekerek, kadın girişimciliğinin geliştirilmesi için yapılması gerekenler konusundaki görüşlerini paylaştı.

Katıldığı Birleşmiş Milletler Kadın Konferanslarındaki deneyimlerinden söz eden Gila Benmayor, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaparak, “Erkeklerin de bu işe el atmasını diliyoruz” dedi. 

ŞAFAK MÜDERRİSGİL

Özel Sektör temsilcisi olarak webinara katılan Etkiyap İcra Kurulu Üyesi Şafak Müderrisgil de Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin  2021 yılı 8 Mart Temasını “Kadın Liderliği” olarak tespit ettiğini söyledi. Müderrisgil, “Kadın Liderliği neden tema olarak seçildi bunu iyi anlamak lazım. Kadın liderliği bu dünyaya lazım.  Çünkü kadın bir anahtar. Kadın güçlenirse toplum da güçlenir. Krizlere daha dayanıklı bir toplum yaratmış oluyorsanız” dedi.

Müderrisgil, Gila Benmayor’un kadın girişimciliğinin artırılması için erkeklerin de çaba göstermesi gerektiği görüşüne katıldığınıvurgulayarak, “Türkiye’de kadının iş gücüne katılım oranı  yüzde 40’ı bile bulmuyor.  Nasıl sinemada üç boyutlu filmi izlerken gözlük takıyorsak, erkeklerin de kadınların iş gücüne katılımında özel bir lensle bakmaları lazım” görüşünü dile getirdi. 

ADR İstanbul kurucularından Ferda Paksoy ise firmalarında kadın çalışanlarının sayısının yüzde 70’leri bulduğunu belirterek,  “ADR olarak bünyemizde ağırlıklı olarak kadın çalıştırmaktan gurur duyuyoruz. Kadınlara fırsat tanındığında girişimcilik ve iş gücüne katılımda oldukça istekliler” dedi.

Özel sektör konuşmacılarından Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar, kadın girişimciliği ve kadın istihdamına önem veren firma olduklarını belirterek, üniversite eğitimi alan kadın sayısı arttıkça girişimcilik ve kadınların iş gücüne katılımının da arttığına dikkati çekti. Trendiyol satıcılarında kadınların kurduğu şirketlerin oranının yüzde 25 olduğuna dikkati çeken Ozan Acar,  şirket yöneticilerinin yüzde 42’sinin, çalışanlarının ise yüzde 46’sının  kadın olduğunu ifade etti.

KAGİDER Başkan Yardımcısı Berrin Kuleli de  18 yıldır Türkiye’de kadın girişimciliğini geliştirmek ve güçlendirmek misyonu ile çalışan bir sivil toplum kuruluşu olduklarını 18 yılda yüzde 4 olan kadın girişimciliği oranını ancak yüzde 13’lere çıkarabildiklerin ancak, bunun yeterli olmadığını söyledi. Kuleli, bunu artırmak için yapılması gereken çalışmalar konusundaki görüşlerini dile getirdi.

ENHANCER Projesi ekibinden Neslisah Baykaldı’nın moderatörlüğünde devam eden webinarda, Özlem Çavuş (ICMPD), Deniz Korfalı (ICMPD), İrem Harman (ICMPD) ve Öznur Kutlu (ICMPD), Burçin Demircioğlu (ICMPD) ile Aslı Gülbay  (ICMPD),  proje kapsamında yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi paylaşımında bulundular.

GİRİŞİMCİLERİN BAŞARI HİKAYELERİ

ENHANCER Projesi Hibe Uzmanı Ayla Karakaya’nın moderatörlüğündeki son bölümde ise  savaştan kaçtıktan sonra mülteci olarak ailesi ile geldiği Türkiye’de psikologları ve psikolojik destek almak isteyen insanları aynı platformda buluşturan mobil uygulamayı hayata geçirerek, girişimci olan Jin Dawod, sermayesi  olmadığı halde çalıştığı şirketlerde elde ettiği deneyimle kendi adını verdiği organizasyon şirketini kuran Esin Koçoğlu ile henüz 21 yaşında evcil hayvan tekstili üzerine kurduğu şirketi ile bugün havacılık sektörüne üretim yapan Buse Özgür, başarı hikayelerini anlattılar.

Webinarın kapanış konuşmasını yapan ENHANCER Kıdemli Proje Müdürü Pınar Yapanoğlu, projeye ilişkin tüm çalışmaların ve etkinliklerin https://enhancerproject.com adresinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilebileceğini duyurup, oldukça verimli geçen etkinliğin tüm konuşmacı ve katılımcılarına teşekkür etti. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir